Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
Blândeşti - Registrul istoric

             I.       SCURT  ISTORIC

 

 

a)   ANUL ÎNFIINTARII  ȘI  COMANDANTI

 

Blandestii în vechime a purtat numele de Brandesti și dateaza de prin veacul al XVI-lea și a apartinut din punct de vedere administrativ pana în anul 1864, de Ocolul Targului, Ținutul Botosani. Din 1864 și pana spre sfarsitul secolului al XIX- lea, a apartinut de comuna Gorbanesti, ca apoi, pana în anul 1926 sa apartina de comuna Vanatori. În anul 1926 s-a înfiintat comuna Blandesti care a functionat pana în 1968, cand cu ocazia reorganizarii teritoriale, s-a desfiintat trecand la comuna Sulita. Singura apa curgatoare ce trece prin comuna este paraul Burla, care în verile secetoase seaca aproape în totalitate.

În anul 1961, s-a construit sediul consiliului popular comunal, care este în prezent sediul Primariei comunei Blandesti .

 

În anul 1965, moșia Cerchejeni apartinea proprietarului Velișcu, iar în anul 1834, comisul Nicolae Ruset era noul proprietar al moșiei. În partile acestea erau paduri întinse la marginile careia se refugiau locuitorii atunci cind focurile anuntau intrarea dusmanilor în tara. Numele de Cerchejeni vine de la boierul Cerchez care stapanea atunci satul Tuchilati . Din cauza saraciei a aparut și holera care a facut multe victime , supravetuitorii au parasit satul dandu-i foc și s-au mutat în jurul beciului lui Cerchez.

 

Satul  Blandesti s-a asezat la margine de padure seculara, pe coasta unui deal cu înclinatie spre est, în apropierea paraului Burla și a doua șleauri: unul principal ce venea dinspre Basarabia si altul secundar, dinspre Sulita .

Din registrul sinodic al bisericii Cerchejeni, reiese faptul ca Blandestii s-a format din doua sate Brandesti și Buzuioaia .

Urmatorul mare eveniment din viata satului a fost înfiintarea școlii primare, care a avut loc în jurul anului 1890 .

Blandestenii și cerchejenii trebuiau sa se deplaseze la distante mari pana la centrul de comuna. De aceea, s-a înfiintat în 1926 comuna Blandesti, din care au facut parte satele: Blandesti, Cerchejeni și Talpa .

Ocupatia de baza a locuitorilor a fost și este creșterea animalelor, oi și vite cornute, s-au ocupat și cu agricultura dar venitul principal îl aveau din cresterea animalelor și a produselor obtinute de la ele. Datorita boierului Bucsinescu a luat nestere în Șoldanesti o mica industrie prin înfiintarea unei prese de ulei și a unei fabrici de branzeturi .

Datorita faptului ca un targ moldovenesc al sec.XIX avea aspectul unui ghetou, cu case îngramadite una langa alta, cu distanta dintre ulite destul de mici, care nu puteau împiedica extinderea unui incendiu produs, targul a ars de mai multe ori, în proportii destul de mari.

Pentru stingerea incendiilor au existat formatii speciale de pompieri dotate cu patru pompe aspiro-respimgatoare, trase de cai, care din cauza lipsei de apa de pe platoul targului, nu puteau actiona cu eficienta.

Odata declansat un incendiu, în afara de pompieria locala, era chemata imediat și pompieria orasului Botosani, care folosea apa iazului Dracsani. Ambele unitati au reusit numai sa localizeze incendiile, de obicei la marginea unei ulite.

Primaria targului suporta cheltuielile de întretinere a unitatii de pompieri, care avea un sediu al sau. Între anii 1900-1938, sediul pompieristic l-a constituit o cladire care a servit și ca local de școala și care se afla pe locul unde se afla acum caminul cultural.

În evolutia sa , targul a suferit un numar de 7 incendii.

În anul 1968, cand a avut loc reorganizarea și îmbunatatirea administrativ-teritoriala a tarii, s-au desfiintat raioanele și regiunile și au aparut din nou judetele. Acestea ca și comunele, s-au marit ca suprafata, sate și populatie. În acest context, la 5 iulie 1968, comuna Sulita s-a marit, contopindu-se cu fosta comuna Blandesti.

Datorita cresterii populatiei și nevoilor permanente de acte  și documente eliberate de primarie, fiind și distanta mare de la satele componente pana la comuna, în anul 2004 s-a reorganizat și s-a constituit din nou comuna la Blandesti , avand ca sate componente Cerchejeni, Blandesti și Șoldanești.

Comuna Blandesti, este asezata în jumatatea sudica a judetului, de o parte și de alta a șoselei judetene nr. 297, precum și în dreapta paraului Burla.

 

b)   PATRIMONIU – DOTARE

 

În anul 1891, Cerchejenii aveau o suprafata de 2446 ha, populatie de 250 familii cu 600 locuitori . În sat exista o școala intretinuta de comuna cu un învatator la 23 elevi, o carciuma și un meserias. Numarul animalelor se ridica la 235 boi și vaci, 38 cai, 54 porci și 28 stupi primitive .

 

 

 

c)    DRAPEL DE LUPTA

 

Urmatorul eveniment mai important din viata satului a fost primul razboi mondial, în care și-au dat viata un numar de 29 eroi din sat . Ca urmare a participarii taranilor la primul razboi mondial, li s-a promis pamant care li s-a dat abia în anul 1924.

În întreaga comuna Blandesti au beneficiat un numar de 293 locuitori care au primit suprafata de 946,5 ha.

 

 

                            II. MOTIVUL  ÎNFIINTARII

 

         Motivul pentru care s-a înfiintat comuna Blandesti este distanta mare a satelor Blandesti, Șoldanesti și Cerchejeni fata de comuna Sulita, precum și gestionarea tuturor veniturilor provenite din taxe și impozite pe plan local .

 

 

                            III. ADRESA  SERVICIU ( SEDIU)

 

Sat BLANDESTI, COMUNA BLANDESTI, JUDETUL BOTOSANI, cod postal 717371

e-mai : primaria_blandesti@yahoo.com

 

 

 

 

  ORGANIZAREA  SERVICIULUI PUBLIC VOLUNTAR

 

 

         Serviciul public voluntar s-a înfiintat în anul 2006, luna aprilie, cu un numar de 73 voluntari și un angajat în functia de șef serviciu voluntar pentru situatii de urgenta.

În anul 2008, s-a redus numarul de voluntari de la 73 la 36 voluntari, dupa care în 2011 s-a mai reorganizat o data ajungand la 20 voluntari.

 

 

 

 

  1. V.              DATE DESPRE  LOCALITATE

 

-         numar populatie ................................................2808 locuitori;

-         obiective importante................................nu este cazul;

-         numar gospodarii..........................945 locuinte (386 locuinte în Cerchejeni, 347 locuinte în Blandesti, 212 locuinte în Șoldanesti), majoritatea construite din barne și paianta.

-         cai de acces, surse de apa..........Accesul în comuna se face pe drumul judetean 297 și ulitele adiacente. În paralel cu drumul judetean ce trece prin comuna, se afla și paraul Burla, care este principala sursa de apa pentru animale pe timpul pasunatului.

 

 

  1. VI.           GREUTATI  ÎN  FUNCTIONARE

 

    Serviciul Voluntar pentru Situatii de Urgenta al comunei Blandesti se confrunta cu urmatoarele dificultati :

-         nu exista o sirena electrica în comuna Blandesti;

-         nu exista camin cultural sau un spatiu mai mare , unde sa se poata face instruirea voluntarilor;

-         nu exista un teren unde sa se execute exercitii practice.

 

 

  1. VII.       COMPONENTA  SERVICIULUI  VOLUNTAR PENTRU  SITUATII  DE URGENTA

 

-         un șef SVSU – angajat;

-         Compartiment de prevenire – cu 6 specialisti;

-         Formatie de interventie cu 9 echipe specializate pe domenii:

1. stingerea incendiilor

2. instiintare – alarmare

3. cercetare – cautare

  1. 4.    deblocare – salvare

5. domeniul sanitar

6.domeniul evacuare

7.protectie chimica,biologica, radiologica si nucleara

8. transmisiuni

9. suport logistic